Zanglespraktijk

Zangles – probeer het eens

Zingen is de meest persoonlijke en directe vorm van muziek maken die de mens ter beschikking staat. Er is geen instrument waarachter je je kunt verschuilen, want je lichaam is je instrument. Een instrument dat ook niet iedere dag precies hetzelfde is. Zingen ontspant je en brengt je dichter bij jezelf. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is zelfs gebleken dat zingen goed is voor het immuunsysteem en de algehele gezondheid. 

Bij Lysan Zanglespraktijk leer je in individuele lessen je stem ontwikkelen op een manier die past bij jouw wensen en persoonlijkheid, aan de hand van repertoire waarin jij je thuisvoelt.

Zangles – voor wie eigenlijk?

Kort gezegd: voor iedereen. Immers, ieder mens is in staat door middel van zangles de eigen stem en muzikaliteit te ontwikkelen. Elk mens is anders. Elke stem ook. Onze stemmen zitten vaak verstopt onder spanningen, schaamte, onzekerheid. Toch schuilt in ieder mens een stem met een heel eigen, individuele klank. Die stem te voorschijn brengen is een spannend en inspirerend proces. Mijn doel is de stem vrij te maken: vrij van blokkades en storingen, vrij van belemmerende ideeën over hoe zij zou moeten klinken. Een vrije stem klinkt zoals zij bedoeld is en brengt de eigen identiteit tot uitdrukking. Daarom probeer ik te ontdekken wat jouw stem nodig heeft en waar zij heen wil. Dat maakt elke les weer anders.

Iedereen kan zingen  

Jaja, makkelijk gezegd.

Misschien durf je helemaal niet te zingen, heb je te horen gekregen dat je vals zingt, bromt of geen maat kunt houden. Of dat je zelfs beter helemaal je mond kunt houden. Zulke tactloze opmerkingen kunnen voorgoed je plezier in zingen vergallen. En dat is echt niet nodig! De meeste mensen die menen dat ze niet kunnen zingen, zijn door middel van lessen prima in staat hun stem te ontwikkelen – en daar veel plezier aan te beleven! Je hoeft immers niet meteen een operazanger te worden.

Toegegeven, zingen kan spannend en confronterend zijn en in niet iedereen schuilt een superster. Maar met mijn persoonlijke aanpak weet ik uit elke stem iets te halen – in een goede sfeer, met humor en aandacht, kan ook jouw stem tot bloei komen!

Ik krijg vaak te horen dat mensen zich bij mij snel voldoende op hun gemak voelen om dit proces aan te durven, en doorgaans met verrassende resultaten.

Ik daag je uit het eens te komen proberen.

Zangles aan jongeren  

De laatste jaren bestaat er onder jongere kinderen steeds meer belangstelling voor zangles. Ook zij zijn zeer welkom in mijn lessen. De kinderstem vereist een aangepast programma omdat deze stem nog kwetsbaar is. Lange tijd hanteerde ik een startleeftijd van circa twaalf jaar, al gaf ik in voorkomende gevallen ook wel jongere kinderen les.

In het voorjaar van 2021 kwam echter de prachtige zangmethode Zingen met Robin van Oda Zoë Hochscheid beschikbaar, specifiek gericht op kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar. In deze methode worden op een speelse en toegankelijke manier de basisbeginselen van houding, adem en alle facetten van klankvorming aangereikt.  Ik ben erg blij met deze aanpak, en kinderen in deze leeftijdsgroep zijn dan ook van harte welkom om aan de hand van deze boeken met mij aan hun stem te werken.

Eventueel kunnen we met een proefles vaststellen of zangles iets voor uw kind is.

Voor gezinnen met een krappe beurs bestaat de mogelijkheid een tegemoetkoming in de leskosten te ontvangen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, waarbij ik als docent ben aangesloten. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op hun website.

Waarom zangles?  

Gewoon, omdat je zingen leuk vindt en er structureler mee aan de slag wilt dan bij de afwas of onder de douche met de radio meezingen (overigens: vooral blijven doen!). Of omdat je in je koor merkt dat je moeite hebt met de hoogte of de laagte, dat je met je adem niet uitkomt of andere obstakels tegenkomt die je zangplezier verminderen. Misschien vind je stilletjes dat je best een mooie stem hebt, maar durf je dat eigenlijk niet te laten horen. Of je wilt iets aan muziek doen en zingen lijkt toegankelijk – wat het ook is. Jouw stem is uniek en mag gehoord worden!   

Mijn lessen zijn voor iedereen die graag zingt en meer mogelijkheden uit de eigen stem wil halen. Dat kan op alle niveaus en in veel verschillende stijlen. Ik geef les aan jong en oud, beginners en gevorderden. Daarnaast richt ik mij specifiek op mensen met klachten op het gebied van ademhaling en innerlijke balans.   

We werken in de les met stemoefeningen (zowel sprekend als zingend), etude-materiaal en een keuze uit de vocale muziekliteratuur. Dit kan uiteenlopen van kinderlied tot opera-aria, via volkslied, middeleeuwse ballade, musical- of popsong, jazz standard en klassiek lied.

Welzijnsgericht

Zangles kan echter ook een prettige ingang zijn voor het werken aan klachten als astma en hyperventilatie, een verkeerde houding, slechte aarding en veel andere klachten die hieraan gerelateerd zijn. Daarnaast kan het een manier zijn om je assertiviteit te verbeteren of spraakproblemen aan te pakken.

Zingen reguleert de ademhaling en brengt er ontspanning in. Het brengt de hersenhelften beter in balans zodat ze effectiever samenwerken, en dit heeft een helende invloed op de totale mens: fysiek, psychisch en energetisch.