Wie ben ik

Docent: Lysan van Winden,

zangpedagoog en mezzosopraan

Na enkele jaren in de journalistiek werkzaam te zijn geweest, kreeg ik op mijn 25e mijn eerste zangles, en binnen enkele maanden was me duidelijk dat ik hierin verder wilde. Ik volgde mijn opleiding onder meer aan de Schumann Akademie en het Utrechts Conservatorium (nu: HKU). Al tijdens mijn studie ontdekte ik hoeveel plezier ik aan het lesgeven beleefde. Vanaf 1997 heb ik mijn eigen lespraktijk. Na mijn opleiding ging ik me verdiepen in yoga en meditatie, en ik volgde cursussen op het gebied van Alexandertechniek en stemexpressie. Ook volgde ik diverse aanvullende workshops (zie aanpak). Kennis uit deze cursussen pas ik met regelmaat toe in mijn lessen.

Werkzaamheden en ervaring

In 1997 startte ik mijn zanglespraktijk, die een kleine twintig jaar gevestigd is geweest in een ruime studio nabij station Driebergen-Zeist. Inmiddels woon en werk ik in Zeist-West, vlakbij winkelcentrum De Clomp. Met een iets kleinere studio maar ook een fijne akoestiek.

Naast individuele lessen heb ik workshops gegeven op het gebied van samenzang en podiumpresentatie, soms gecombineerd met een lichte vorm van yoga.

Diverse van mijn leerlingen zijn doorgestroomd naar professionele opleidingen en inmiddels zelf werkzaam als zangeres en/of zangdocent.

 

Zangeres

Als zangeres heb ik mij gespecialiseerd in het zingen van middeleeuwse muziek. Ik maakte jarenlang deel uit van het Ensemble Rebec, dat zich toelegde op de uitvoering van muziek uit de 12e tot 15e eeuw. In die jaren kocht ik ook mijn eerste kleine harp, een romaans model, om mezelf te kunnen begeleiden. Ik ben hierin autodidact. Met enige regelmaat treed ik op met repertoire van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen.

Daarnaast zong ik in verschillende (ad hoc) ensembles gericht op barokmuziek.

Samen met het door mij opgerichte ensemble Opera Eigen Wijs verzorgde ik programma’s met verhalen, poppenkast en klassieke muziek voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In het Mozartjaar 2006 boekten we groot succes met het programma Rosina en de Vogelman waarin de (vertaalde) operamuziek van Mozart centraal stond.

Verder zing ik al sinds mijn studie regelmatig als cantor in kerkdiensten.

Cd Sybilla Rhenensis  

In 2014 verscheen mijn cd Sibylla Rhenensis, met liederen van Hildegard van Bingen.

Deze cd is nog steeds te bestellen en kost € 20. Voor aanvragen en nadere informatie: stuur een e-mail.

Inspirerende voorbeelden

Een kunstzinnig vak beoefenen kan niet zonder zelf inspiratie bij anderen op te doen.
Ik raak geïnspireerd door:

Ik ben live te horen:


Dinsdag 19 december 2023
20.00 uur

Doopsgezinde Kerk,
Pauw van Wieldrechtlaan 29a, 3701 ET  Zeist

Adventsconcert door Les Troubadours Gourmands

Barokmuziek uit Duitsland, Italie en Spanje
(o.a. J.S. Bach, Torelli, Stradella en Schein)

 

 

 

En verder…  

… ben ik in te huren als zangeres bij een bruiloft, doop of uitvaart of andere bijzondere gelegenheid – zowel solistisch met eigen harpbegeleiding, als ook begeleid door een pianist of organist naar uw keuze.

Tarieven op aanvraag.